RUGBY

RUGBY? The Royal Shrovetide football

Survolez (Touchez) les mots soulignés pour voir leur traduction!

Derbyshire


Het Engelse stadje Ashbourne (Derbyshire) is trots op het meest vrije, lange, oude, grote en wilde rugbyspel ter wereld.

 

Winkels dicht Opgooien van de bal Op de middag voor Vastenavond sluiten de 5600 inwoners hun winkels, staken het werk, ontruimen de straten en ontmoeten elkaar precies midden in de stad, waar een raar gevormde bal opgegooid wordt, die met kurkslijpsel opgevuld is. De teams zijn samengesteld uit mannen (en een aantal vrouwen) die elk aan een kant wonen van de beek Henmore die het stadje in tweeën deelt. Ze heten dan ook de Down’ards en de Up’ards. Down’ards

ijskoude beken Elke Ashbourner kan meedoen. De bedoeling is de bal bij één van de doelen te krijgen, die vijf kilometer uit elkaar staan. Er zijn vrijwel geen spelregels, scheidsrechters of strafmaatregelen. De strijd vindt plaats in straten en tuinen, in en uit ijskoude beken. Als geen van de doelen bereikt wordt, gaat de wedstrijd tot na donker door. Heel wat spelers hinken dan met builen en schrammen moeizaam naar huis.

Vroeger was het Vastenavondrugby een jaarlijks terugkerende gebeurtenis in veel meer Engelse steden, maar in vrijwel alle andere is het verboden of uitgestorven. Blijkbaar niet bij de stoere Ashbourners !