🎃 OORSPRONG VAN HALLOWEEN 🎃

Halloween
Halloween wordt elk jaar op 31 oktober gevierd, aan de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16e eeuwse Schotland. Halloween is een verbastering van "All Hallows' Even", de avond vóór Allerheiligen.

SAMHAIN

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd.

OORSPRONG VAN "TRICK-OR-TREAT"

Trick-or-Treat
Het is niet helemaal duidelijk waar het "trick-or-treaten" precies vandaan komt. Zowel de Kelten als de christenen kenden gebruiken die hier een beetje op leken. Tijdens Samhain trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen, waar later ook vaak eten bij gegeven werd. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde zielenkoekjes. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koekjes te verzamelen. Elke gegeten koek stond voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond.

HET ONTSTAAN VAN DE JACK-'O-LANTERN

Jack-o'-Lantern
De "jack-o'-lantern", beter bekend als de uitgeholde pompoen, is niet meer weg te denken tijdens Halloween.

Het bekendste verhaal is een Iers volksverhaal uit de 19de eeuw over een Ier en de duivel. Volgens deze mythe nodigde de Ierse smid "Stingy Jack" (gierige Jack) de duivel uit om een drankje te nuttigen. Stingy Jack weigerde om de drankjes te betalen. In ruil daarvoor vroeg hij de duivel om in een nieuwe munt te veranderen, waardoor hij de drankjes alsnog kon betalen. De duivel volgde zijn opdracht uit, waarna Stingy Jack de nieuwe munt in een zak stopte. Deze zak legde Stingy Jack naast een groot zilveren kruis. Dit maakte het onmogelijk voor de duivel om weer in zichzelf terug te veranderen. Stingy Jack bevrijdde de duivel door hem in zijn oorspronkelijke vorm terug te laten keren en hij verloste de duivel hierdoor uit lijden. In ruil daarvoor wilde hij voortaan door de duivel met rust gelaten worden.

Na een jaar ontmoetten de duivel en Stingy Jack elkaar weer. Stingy Jack kreeg er schoon genoeg van dat de duivel hem steeds opzocht en hij verzon een list. Hij gaf de duivel de opdracht om in een boom te klimmen. Stingy Jack blokkeerde de weg terug voor de duivel toen hij een groot kruis in de schors van de boom tekende. De duivel mocht alleen de boom uit als hij opnieuw beloofde om Stingy Jack met rust te laten. Het duurde niet lang voordat Stingy Jack overleed. God weigerde Stingy Jack toegang te verschaffen tot de hemel en de duivel liet hem ook niet toe in de hel. Vervolgens ging Stingy Jack ervandoor en hij kreeg van de duivel een brandend kooltje. Hij plaatste het kooltje in een uitgesneden koolraap die hij at. Hierna zwierf hij lange tijd rond met de verlichte koolraap.


Pour afficher la liste des mots traduits, cliquez sur


BRONNEN :
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/oorsprong-van-halloween
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/het-ontstaan-van-de-jack-o-lantern

🎃 OORSPRONG van HALLOWEEN 🎃
WOORDENSCHAT

© ~ LDD-Soft.be